Kombucha Sık Sorulan Sorular
Kombucha nedir?
Kombucha, çay ve şekerin fermente edilmesiyle yapılan, genellikle gazlı bir içecektir. İçeriğinde probiyotikler, organik asitler ve çeşitli enzimler bulunabilir.
Kombucha nasıl saklanır?
Kombucha, serin ve karanlık bir yerde saklanmalı ve açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Bu sayede, içeceğin tazeliğini korur.
Kombuchayı ne zaman tüketmeliyim?
Öncelikle faydalarından maksimum düzeyde yararlanabilmek için düzenli kullanım en önemli etkendir. Ancak midede sıkıntınız varsa tok karnına almayı tercih edebilirsiniz. Öğünlerden yarım saat önce içtiğinizde tokluk hissi verir öğünlerden yarım saat sonra tükettiğinizde hazmı kolaylaştıracaktır. Özetle Kombucha yemeklerden önce veya sonra hatta yemeklerle beraber tüketebileceğiniz lezzetli ve sağlıklı bir içecek seçeneğidir.
Kombucha şeker ile yapılıyorsa nasıl sağlıklı olur?
Kombucha, fermente bir içecektir. Kombucha fermantasyonu başında kullanılan şeker fermantasyonun olmazsa olmazıdır. Fermantasyon başında ilave edilen şeker mayaların besin ihtiyacı için eklenir. Mayalar çay ortamındaki şekerle beslenir ve fermantasyon boyunca tüketir. Şişelenmiş Kombucha da kalan şeker miktarı yok denecek kadar azdır (Ortalama %2 ile %5) ki fermantasyon şişelerde de devam ettiğinden bu oran her geçen gün daha da azalır.
Kombucha kapağı açar açmaz köpürdü bozulmuş mudur?
Kombucha hep söylediğimiz gibi fermente bir içecektir. Canlı maya ve bakteriler içerir. Eğer satın aldığınız Kombucha uzun süreler çok sıcak ortamda bekletirseniz ve üstüne bir de çok çalkalanmışsa şişe içinde mayalanma devam ettiğinden mayaların ürettiği karbondioksitin şişe içinde birikmesi ( karbonasyon ) sebebiyle kapağını açtığınız anda birden fışkırarak köpürmesi gayet doğaldır. Öncelikle içiniz rahat olsun bu bir bozulma değildir (zaten Kombucha bozulmaz PH 2.5/3.5 değeri sebebiyle) bu içeceğinizin doğal bir fermantasyon ürünü olduğunu ve pastörize edilmediğini, şişedeki canlılığın devam ettiğini ve dost bakterilerin size şifa sunmaya hazır olduğunu gösterir. İşte bu sebeple çalkalamayınız. Buzdolabında saklayınız, bu mümkün değilse serin bir yerde saklayınız diye tavsiye ederiz.